2018. április 14. 11:45 - csaklit

Értelmetlen jogszabályok minisztériuma

avagy vízumvadászat az Emirátusokban

Annyira abszurd az alábbi történet és rámutat az itteni hozzáállásra, hogy mindenképpen le kell írnom akkor is, ha a korábban elkezdett történetmesélés folyamata megszakad :D

Ha valaki az Emirátusokba utazik, akkor többféle vízum megoldással találkozhat, attól függően, hogy honnan érkezett (itt lehet egyébként tájékozódni: https://www.emirates.com/english/before-you-fly/visa-passport-information/uae-visas/). Egyes országok (USA, Egyesült Királyság, Kanada, Ausztrália stb.) állampolgárai számára a belépéskor egy egyszeri belépésre jogosító, 30 napig érvényes pecsétet adnak, amelynek előnye, hogy az országot elhagyva és rögtön visszatérve már újra is indul a 30 nap, tehát elméletileg végtelen időkig meghosszabbítható az itt tartózkodás. Sokan élnek az adott országok állampolgárai közül azzal, hogy a vízum lejártakor átruccannak Ománba és visszajőve újra indul a 30 nap. Egy másik vízum lehetőség (ide tartoznak a schengeni zónához tartozó országok, így Magyarország is és még például Argentína, Dél-Korea, stb.), hogy belépéskor egy többszöri belépésre jogosító, 6 hónapig érvényes vízumot adnak, amely ez alatt a 6 hónap alatt 90 napi itt tartózkodásig érvényes. Ezután a 90 nap után a 6. hónap leteltéig nem lehet visszatérni az országba. A más országokból érkezőknek előre kell vízumhoz folyamodni a beutazáshoz.

Hogy most miért is fontos ez? Tavaly január 24. és április 14. között közel három hónapot dolgoztam kint turista vízummal az Emirátusokban (igen, rövid távon a turista vízummal is lehet dolgozni) és ez idő alatt nem volt semmilyen problémám. A lengyel kollégáim, akik akkor itt voltak, ők már megkapták a munkavállalói engedélyeket, míg az angol munkatársam, aki két hónapig dolgozott, az első hónap végén átugrott az innen 30 percnyi autóútra lévő Ománba és maradhatott. Azonban a mostani helyzet sokban különbözik a tavalyitól. Mivel hosszabb távra kaptam meghívást, ezért már tudni lehetett, hogy a 90 napos vízum nem lesz elég. December 2-án léptem be az ország területére, ami azt jelenti, hogy folyamatos itt tartózkodással március 1-ig maradhattam itt és a vízum június 2-án jár le. Ugyanebben a cipőben járt két lengyel barátom, akik 1 évre jöttek és egy nappal utánam érkeztek Dubaiba. Abban bíztunk, hogy azért ez a három hónap csak elég lesz arra, hogy megkapjuk a munkavállalói vízumokat, még akkor is, ha az odáig vezető procedúra elég körülményes és lassú (van benne biztonsági ellenőrzés, orvosi vizsgálat stb.), illetve ha nem, akkor nekünk is elég egy 30 perces túra Ománba és minden folytatódik tovább. 

Váratlanul azonban egy új helyzet állt elő, ugyanis a Emirátusok bevezette, hogy 2018. február 4-e után minden új munkavállalónak saját országából kell hoznia egy érvényes erkölcsi bizonyítványt és csak utána kaphat munkavállalói vízumot. Először az volt a kérdés, hogy ez ránk - akik 2 hónapja kint vagyunk és igaz, turista vízummal, de dolgozunk, illetve elindult a biztonsági ellenőrzés folyamata is - vonatkozik-e? Nagyjából két hét után kiderült, hogy nem tudunk kibújni alóla. Nekem még viszonylag egyszerű dolgom volt, mert ügyfélkapu hozzáféréssel innen is elindítható volt az erkölcsi kiállításának folyamata, de mi legyen a két lengyellel, akiknek otthon kell személyesen igényelni a bíróságon az erkölcsi bizonyítványt? Én elindítottam a kérelmet, ők várakozó álláspontra helyezkedtek. Aztán február 27-én robbant a bomba! 

Mivel ugyanis március 1-én és 2-án jártak le a vízumjaink, ezt a napot tűztük ki arra, hogy az ománi határon ki- és belépve újra indítsuk a bent maradásunkat. Négyen mentünk (Malgorzata, Damian és én), illetve a munkaügyes kollégánk, aki elméletileg jártas a dologban. Az Emirátusok elhagyásával és az ománi belépéssel a vízumdíjak kifizetésén kívül nem is volt semmi gond. Azonban mikor visszajöttünk - körbesétálva a Al Darah-i határátkelőt (https://www.google.ae/maps/place/Border+Crossing+and+Passport+Check+Post+-+Oman/@26.052701,56.08778,3657m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x3ef667145d6f2c75:0x1c09dad35d72074d!8m2!3d26.0523877!4d56.0880375) -, akkor közölték a határőrök, hogy szép és jó, hogy megcsináltuk ezt a túrát, de sajnos 2, illetve 3 nap múlva el kell hagynunk az országot!!!! MIndezt persze azután mondták, miután kifizettük a fejenkénti 230 dirhames (kb. 16.000 Ft-os ki- és belépési vízum díját). 

al_darah_border.jpg

1. kép: Határátkelő az emirátusokbeli Ras Al-Khaimah és az ománi Muszandam kormányzóság között Al Darah-ban

Mindezek az információk teljesen új helyzet elé állítottak nem csak minket, hanem a vezetőséget is. Hilal, a projekt koordinátora, ezen ismeretek birtokában kétségbeesetten próbálta elintézni egy nap alatt, hogy ne kelljen felfüggesztenie a munkákat. Ugyanis a rendelkezésére álló négy régészből, három most kiesik a munkákból! Azonban a jogszabályokat ő sem tudta megkerülni, még ha értelmetlenek is. Úgyhogy február utolsó 2 napját kapkodással töltve én március 1-én este hagytam el az országot, míg két lengyel barátom másnap reggel utazott haza. Úgy indultunk el, hogy nem tudtuk mikor tudunk majd visszajönni, mikorra tudják/tudjuk elintézni az erkölcsi bizonyítvánnyal kapcsolatos dolgokat és ezek után mikor lesz kiállítva a vízumunk. Igazából azért abban bíztunk, hogy nem kapkodják el a dolgokat és minél több időt tudunk otthon tölteni a családdal :D Ha már egyszer így alakult.

A vízumhoz szükséges papírok, ha összesen nézem, akkor viszonylag hamar meglettek. Mondjuk én előnyből indultam, mert mikorra március 2-re hazaértem, addigra az erkölcsi és annak hiteles arab fordítása a kezemben volt. A következő lépcső az erkölcsi bizonyítvány konzuli szolgálattal való hitelesítése, mert hivatalos iratok csak így használhatóak külföldön, majd ezt követte egy újabb hitelesítés ez Emirátusok nagykövetségén.... Az Egyesült Arab Emirátusoknak Budapesten nincs követsége, csak Bécsben. A hitelesítést viszont nem személyesen kell intézni, hanem egy kormányzati honlapon (https://www.mofa.gov.ae/EN/Pages/default.aspx) keresztül fel kell tölteni a hitelesítendő papír másolatát, illetve ki kell fizetni a díját, majd az eredeti dokumentumot postázni a nagykövetségre, ahol megtörténik a hitelesítés. Az újabb csavart az okozta, hogy a csomagküldő szolgálatok jelentős része nem vállalta, hogy a Szeged-Bécs szállítás mellett előre megrendelem a Bécs-Ras Al-Khaimah fuvart is. Egyirányú szállításban mindenki benne lett volna, de az, hogy te kiküldöd a válaszlevet is, és majd a nagykövetség továbbküldi, ehhez egyiknek sem fűlött a foga. Végül nagy nehezen, végig telefonálva az összes lehetséges postai szállítmányozót, a FedEx volt az egyedüli, amelyik gond nélkül rábólintott a feladatra.

Én március 14-én adtam át a futárnak a hitelesítendő iratokat, amelyek megjárva Budapestet-Párizst-Kölnt jutottak el március 19-re Bécsbe, ahonnan március 21-én postázták Ras Al-Khaimahba és itt március 25-én reggel vették át azokat. Ekkor már biztos volt, hogy a húsvétot sikerül még otthon tölteni. Végül április 2-án kaptam meg a visszajelzést, hogy elkészült a 3 éves munkavállalói vízumom, úgyhogy 5 hét nem általam okozott "kényszerszabadság" után április 4-én tértem vissza Dubajba. Lengyel kollégáim, mivel ők kicsit hátrányból indultak az ügyintézést illetően, tegnap este 6 hét pihenő után érkeztek meg.

Ami abszurddá teszi a történetet - azonkívül, hogy egy állami szervnek három hónap alatt nem sikerül elintéznie a munkavállalói vízumot és ezért fizetett szabadságra kényszerül küldeni a dolgozóit -, az az, hogy a jogszabály február 4-én lépett életbe és visszaérkezésem előtt egy nappal (április 3-án) már kénytelenek is voltak visszavonni az egész hajcihőt :D Az Emirátusok gazdaságának sok olcsó munkaerőre van szüksége, amit ugye elsősorban Délkelet-Ázsiából (Pakisztán, India, Banglades stb.) pótol. Ezek a szegény körülmények közül érkező munkavállalók egyszerűen nem tudják kifizetni/megelőlegezni azokat a költségeket, amelyekkel a fent részletezett vízumszerzési procedúra jár. Mindezek miatt már a bevezetése előtt több kritika érte a jogszabályt, de ennek ellenére két hónapig élt. Szerencsés módon ennek a két hónapnak egy részébe mi is beleestünk, és plusz szabadsághoz jutottunk :D

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://regeszafganisztan.blog.hu/api/trackback/id/tr2213812640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása